Milieu Impact Tool

  • Niveau: Gemiddeld
  • Doe het Samen: 4 uur
  • Doe het Zelf: 1 uur
Write your awesome label here.
Snel en eenvoudig inzicht in
milieu-impact van producten? 

Dat kan met de nieuwe op levenscyclus analyses gebaseerde tool. Bedrijven kunnen hiermee betere/onderbouwde beslissingen maken hun duurzame innovatie proces. 

Voor wie is deze tool?

Bedrijven die willen weten of circulaire ontwerpkeuzes leiden tot het verminderen van milieu-impact en verschillende productconcepten willen vergelijken op de impact die ze op het milieu hebben.


Write your awesome label here.

Milieu Impact Tool

Als alternatief voor tijdsintensieve levenscyclusanalyses biedt de Milieu Impact Tool je snel inzicht in de milieu-impact van een product. De tool is zo ontwikkeld dat je er zelf mee aan de slag kunt gaan. Wil je zelf de ontwerptool verder ontdekken, of eens doornemen met een collega? Dat kan gemakkelijk en snel online in de Doe het Zelf variant! Zoek je ondersteuning, verdieping of inspiratie van experts of collega-ondernemers en ontwerpers? Bijvoorbeeld om nog meer uit de tool te halen of omdat je samen met andere bedrijven in je keten stappen wil zetten? Kies dan voor de Doe het Samen variant (workshop).
  • Doe het Samen

Fysieke workshop met groep bedrijven

  • Doe het Zelf

Zelfstandig te gebruiken

Snel een basis screening van milieu-impact van je eigen product
Begeleiding door ervaren trainer: o.a. bij verzamelen data en interpretatie van de uitkomsten
Ervaring uitwisselen met collega bedrijven
Inspiratie van experts in het vakgebied
Direct feedback op uitgewerkte oplossingen
Onderdeel van circular design community
Aantal deelnemers

Maximaal 15

n.v.t.

Tijdsduur 

4 uur

1 uur

Voorbereiding (optioneel)

Data verzamelen en over eigen producten

Data verzamelen over eigen producten

Na afronding workshop

Per mail verdiepende vragen stellen aan trainer / regionale partner 

n.v.t.

Eerst meer verdiepen in het onderwerp voordat je met de ontwerptool aan de slag gaat? Bekijk hier de korte introductie en ontdek of de tool jou verder kan helpen!

Levenscyclusanalyse als basis voor duurzame productstrategieën

Verduurzamen is onderwerp van gesprek bij veel bedrijven. Om te verduurzamen, is het essentieel om te weten hoe de milieu-impact van organisaties en producten is opgebouwd. Levenscyclusanalyses bieden hiervoor uitkomst. Maar deze zijn specialistisch, kostbaar en tijdsintensief. Dit vormt daarmee vaak een drempel voor bedrijven om aan de slag te gaan met het meten en verbeteren van hun milieu impact.

TNO, CIRCO en LBP | Sight bundelden hun kennis en ervaring in deze nieuwe tool. Hiermee maken zij het gemakkelijk voor maakbedrijven, logistieke dienstverleners en reparatiebedrijven om inzicht te krijgen in hun milieu-impact. Bedrijven kunnen de tool inzetten om snel en eenvoudig een basisscreening te doen van hun producten en diensten. De tool is vrij beschikbaar voor iedereen. De kennispartners, ondersteund door het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie (UPCM), willen zo organisaties duurzaam en circulair in beweging krijgen.
Write your awesome label here.
“Door te begrijpen welke milieu-impact jouw producten maken over de gehele levenscyclus, kun je ook ontdekken hoe je dit kan verbeteren. In de tool kun je bijvoorbeeld gemakkelijk spelen met materiaalkeuzes en interventies om zo tot nieuwe duurzamere productstrategieën te komen.”
JEANNETTE LEVELS-VERMEER, CIRCONNECT EXPERTTEAM

Product & Dienst tools

Hieronder kan je alle Product & Dienst tools vinden. Wil je met een ander onderwerp aan de slag?
Ontdek hier welke tools er zijn om stappen te zetten met je Businessmodel of Waardesysteem

Mogelijk ook relevant voor jou

Wil je naast milieu impact meten meer weten over circulaire product & dienst
ontwerp of wil je juist aan de slag met je businessmodel of waardesysteem?
Ontdek hier welke tools je nog meer verder kunnen helpen. 

Product & Dienst

Circulair herontwerpen op materiaal-,
component- of product niveau

Businessmodel

Middels een nieuw businessmodel een
circulaire propositie in de markt zetten

Waardesysteem

Met ketenpartners circulaire
ketensamenwerking ontwikkelen

Veelgestelde vragen

Voor wie is de tool?
De tool is bedoeld voor bedrijven die zicht willen krijgen op de milieu-impact van haar producten. 

Sectoren:
  • Maakindustrie, Bouw, Consumptiegoederen, Kunststoffen (aangeven dat er ook samen varianten zijn voor specifieke productgroepen (zie workshop aanbod)

Typen
  • MKB maakbedrijven/ ontwerpers: die snel en eenvoudig de milieu-impact van hun producten willen meten en daaruit verschillende ontwerpkeuzes willen afwegen.
  • Opdrachtgevers/ inkopers: voor beoordelen van de milieu-impact van een project, en sturen op MKI-reductie.
  • Ketensamenwerkingen: inzicht in potentieel en effect van ketensamenwerkingen op milieu-impact.
In welke context gebruik ik de tool en voor welke vraagstukken? 
In de implementatiefase van de circulaire reis is het essentieel om te weten hoe de milieu-impact van organisaties en producten is opgebouwd. Als alternatief voor tijdsintensieve levenscyclusanalyses biedt de Milieu Impact Tool je snel inzicht in de milieu-impact van een product. Bijvoorbeeld of deze in het materiaal zit, productieproces, gebruik of einde levensfase, zodat je gedegen ontwerpkeuze m.b.t. duurzaamheid kan maken. 
Met de tool kun je verschillende scenario’s met elkaar vergelijken. Zo kun je bijvoorbeeld de impact van levensduurverlenging in kaart brengen of het verschil tussen twee materiaalkeuzes inzichtelijk maken (b.v. gerecycled versus biobased). 

De tool is geschikt voor: Inzicht in milieu-impact, Inzicht effect circulaire strategie, Tool voor ondersteuning circulair ontwerpen
Wanneer of bij welke vraagstukken is de tool niet geschikt?
De tool is niet geschikt voor opname van milieuverklaringen in de Nationale Milieu Database, of voor het opstellen van EPD’s (categorie 3 milieuverklaringen)
Wat zijn specifieke karakteristieken van de tool? Wat vergt dit van jou als gebruiker?
Als gebruiker van de tool moet je een overzicht hebben van de materialisatie van het te beschouwen product. Hierbij gaat het om de toegepaste materialen, de toegepaste processen en de transportafstand en methode van de productielocatie tot de bouwplaats. Wanneer een specifiek hergebruik of recycling scenario van toepassing is bij de einde levensfase van het product, dan kan deze worden toegepast.
Hoe moet ik mij voorbereiden op deze tool? Hoe lang duurt de toepassing van de tool? 
De tijdsbesteding voor het invullen van de tool is geheel afhankelijk van de beschikbaarheid van data en de complexiteit van het product. In veel gevallen is binnen enkele minuten een snelle analyse te maken.